Wat is het Business Model Canvas?

Het Business Model Canvas (BMC) is een strategisch managementinstrument dat ontworpen is om een holistisch overzicht te bieden van de verschillende aspecten van een bedrijfsmodel. Het is een flexibel raamwerk dat organisaties in staat stelt om hun bedrijfsmodel te visualiseren, te analyseren en te herontwerpen. Het is bijzonder nuttig bij het ontwikkelen van nieuwe bedrijfsmodellen of bij het aanpassen van bestaande modellen aan veranderende marktomstandigheden. Het canvas biedt een duidelijk overzicht dat helpt bij het identificeren van de sterke en zwakke punten van een organisatie en biedt inzichten voor innovatie en verbetering. Het canvas bestaat uit negen bouwstenen die samen het ‘canvas’ vormen. Elk van deze bouwstenen vertegenwoordigt een fundamenteel onderdeel van een bedrijfsmodel.

Sprekend voorbeeld

Een aansprekend voorbeeld van het gebruik van het Business Model Canvas (BMC) is Airbnb, het online platform voor het verhuren en boeken van privéaccommodaties. Airbnb heeft de traditionele hotelindustrie verstoord door een uniek bedrijfsmodel te hanteren.  Hun BMC ziet er als volgt uit.

Dit voorbeeld illustreert hoe Airbnb zijn bedrijfsmodel heeft gestructureerd rond het delen van gastenverblijven, waarbij het gebruik maakt van bestaande middelen (de huizen van hosts) en een platform biedt dat waarde creëert voor zowel gasten als hosts. Het BMC helpt om dit complexe model op een overzichtelijke en begrijpelijke manier weer te geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X