Wat is een producten en diensten catalogus?

Het lijkt misschien een open deur, maar een duidelijk overzicht van de producten en diensten die een organisatie aanbiedt, is essentieel. Vaak krijgt dit de term producten- en diensten catalogus (PDC). Voor fysieke producten is een dergelijke catalogus relatief eenvoudig, ze zijn tastbaar en direct zichtbaar voor de klant. Diensten daarentegen zijn vaak minder concreet en zichtbaar, wat het des te belangrijker maakt om ze helder te definiëren en te communiceren.

De opsomming van de producten en diensten is een logisch gevolg van de opgestelde BMC’s en VPC’s.

Een goed overzicht van de producten en diensten gaat in op:

Door deze drie elementen duidelijk te benoemen, kan een organisatie een sterke basis leggen voor haar marketing- en verkoopstrategieën, en tegelijkertijd zorgen voor een betere afstemming tussen haar aanbod en de marktbehoeften.

Naast het presenteren van de producten en diensten die momenteel worden aangeboden, is het ook van cruciaal belang om toekomstige producten en diensten te benoemen. Dit geeft niet alleen inzicht in de huidige waardepropositie van de organisatie, maar ook in de richting waarin zij zich ontwikkelt.

Waarom een producten en diensten catalogus?

Het opstellen van een overzicht van producten en diensten is cruciaal om meerdere redenen:

Een actueel en goed gedefinieerd overzicht van producten en diensten is daarmee een sleutelfactor voor het succesvol beheren en ontwikkelen van een organisatie.

Sprekend voorbeeld.

Laten we blijven bij het voorbeeld van Airbnb.

1. Product/dienst: Vakantieverhuur

2. Product/dienst: ervaringen

5. Product/dienst: Host services

Aandachtspunten.

Bij het opstellen van een producten- en dienstencatalogus zijn twee punten essentieel. 

  1. Het uiteindelijke overzicht moet helder en compleet zijn. Complexe jargon moet vermeden worden en het moet alle huidige en toekomstige aanbiedingen omvatten.
  2. De aan te bieden producten en diensten moeten  specifieke klantbehoeften afdekken met een duidelijke toegevoegde waarde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X