Wat is de “why”?

De “Why” van een organisatie vormt de kern van haar bestaan en zou de basis moeten zijn van elke strategie. De  term “Why” werd in 2009 geïntroduceerd door Simon Sinek als onderdeel van de Golden Circle.  Hij deelde dit concept voor het eerst met het grote publiek tijdens zijn TED Talk, die inmiddels de op twee na best bekeken TED-video aller tijden is. Zijn boek “Start With Why” blijft een van de best verkopende management-boeken.

Sinek benadrukt het belang van het beantwoorden van de vragen “wat,” “hoe,” en “waarom,”. Wat zijn benadering krachtig maakte is de omkering van de volgorde, beginnend met de “waarom”.

Elke organisatie ter wereld weet WAT ze doet. Dit kan variëren van het verkopen van auto’s en software tot het aanbieden van specifieke expertise. Sommige organisaties gaan echter verder en begrijpen ook HOE ze het doen. Er zijn, volgens Sinek, echter maar weinig bedrijven die echt begrijpen WAAROM ze doen wat ze doen. Hierbij gaat het niet om het maken van winst maar om het beantwoorden van (soms persoonlijke) vragen zoals:

Dit concept van “Waarom” is belangrijk voor een organisatie, omdat het de kern van het bestaan is. Het vormt de drijvende kracht achter de organisatie en bepaalt waarom ze elke dag doet wat ze doet. Het formuleren van een overtuigende “Why” is van onschatbare waarde, omdat het de organisatie een onderscheidende identiteit en richting geeft. Het gaat voorbij aan de producten of diensten die de organisatie momentaal aanbiedt en raakt de emotionele en morele waarden die zowel de leden van de organisatie als de klanten verenigen. 

Een goede “Waarom” helpt de organisatie om een diepere connectie te maken met haar publiek en haar activiteiten te rechtvaardigen op een manier die betekenisvol is voor iedereen die erbij betrokken is. Niet alleen klanten, maar ook medewerkers, aandeelhouders en leveranciers.

Waarom een “Why”?

Het vaststellen van een “Why” voor een organisatie is van uitzonderlijk belang om verschillende redenen:

In de kern voorziet het vastleggen van een “Why” een organisatie een kompas om haar route uit te zetten. Het biedt zin en richting aan al haar handelingen. Het gaat verder dan enkel het streven naar winst en omarmt de diepere waarden en overtuigingen die de organisatie deelt met haar belanghebbenden. Dit stelt een organisatie in staat om op een authentieke wijze een positieve impact op de wereld te hebben

Sprekende voorbeelden

Een indrukwekkend voorbeeld van een sterke “Why” is te vinden bij de communicatiegigant Apple Inc. Hun “Why” is ooit geformuleerd als: “Think Different.” Dit gaat veel verder dan het verkopen van elektronica. Het belichaamt een benadering van creativiteit en innovatie die mensen inspireert en hen aanmoedigt om de status quo uit te dagen.

Een ander voorbeeld is het online schoenen- en kledingbedrijf Zappos, waar de “Why” draait om het leveren van geluk aan klanten door uitmuntende klantenservice. Ze stellen zich ten doel om klanten niet alleen tevreden te stellen, maar echt gelukkig te maken door boven en buiten te gaan in klantenservice.

Ook in Nederland hebben bedrijven krachtige “Why”-verklaringen geformuleerd die een diepgaande impact hebben. Neem bijvoorbeeld Tony’s Chocolonely, waar de “Why” luidt: “Samen maken we 100% slaafvrij de norm in chocolade.” Deze duidelijke “Why” onderstreept hun vastberadenheid om moderne slavernij in de cacao-industrie uit te bannen, en het heeft hen niet alleen geholpen bij het leveren van succesvolle chocoladeproducten, maar ook bij het leiden van een beweging voor eerlijke handel in de cacao-industrie.

Een ander opvallend voorbeeld is Coolblue, wiens “Why” simpelweg is geformuleerd als: “Alles voor een glimlach.” Hier draait alles om het creëren van gelukkige klanten door uitmuntende service te bieden. Coolblue streeft ernaar om klanten niet alleen tevreden te stellen, maar ervoor te zorgen dat ze met een glimlach de deur uitgaan. Dankzij deze klantgerichte “Why” is Coolblue uitgegroeid tot een van de meest geliefde elektronicawinkels in Nederland.

Deze voorbeelden laten zien hoe een krachtige “Why”-verklaring niet alleen een diepgaande overtuiging belichaamt, maar ook een bedrijf kan helpen om zijn doelen te bereiken en een blijvende impact te hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X