Wat is het?

Private organisaties hebben altijd te maken met concurrenten. Het maken van een strategie is zinloos als er ook niet gekeken wordt naar de de plaats en positie van de concurrenten. Concurrentieanalyse is een systematisch en strategisch proces dat organisaties uitvoeren om de sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen van huidige en potentiële concurrenten in kaart te brengen. Dit proces omvat het verzamelen, analyseren en interpreteren van data over concurrenten, hun producten, diensten, marktpositie, strategieën, en bedrijfsmodellen. Het doel is om een diepgaand begrip te krijgen van de concurrenten.

Concurrentieanalyse is geen eenmalige activiteit, maar zou een continu proces moeten zijn dat organisaties in staat stelt om alert te blijven op veranderingen in de markt en snel te reageren op nieuwe uitdagingen en kansen. Door een grondige kennis van de concurrentie, kunnen organisaties hun strategieën verfijnen, hun marktpositie versterken en duurzame groei realiseren.

Waarom een gedegen concurrentie analyse?

Er zijn een aantal redenen om regelmatig een analyse te maken van de concurrenten. En het is zeker relevant bij het maken van een strategie. De belangrijkste redenen zijn:

Globale aanpak

Een effectieve concurrentieanalyse begint met het identificeren van de belangrijkste concurrenten, zowel direct als indirect. Vervolgens wordt informatie verzameld via openbare bronnen, marktonderzoek, en klantfeedback. Deze data wordt geanalyseerd om inzichten te verkrijgen in de strategieën, prestaties, en toekomstplannen van concurrenten. 

De bevindingen kunnen per concurrent structureel worden vastgelegd met het volgende schema.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X