Op weg naar FC Barcelona

Beekenkamp is een mondiale speler in de tuinbouwsector. Het heeft bijna 80 hectare aan kassen, ruim 2600 medewerkers wereldwijd en produceert meer dan 1,9 miljard jonge planten per jaar. Binnen zo’n organisatie zijn er volop uitdagingen voor de ICT-afdeling. De manager van deze afdeling, Nol Schrijvers, werd aan het denken gezet tijdens een seminar. Wim Kweekel presenteerde daar zijn boek ‘Boem! Voort!’. Schrijvers: ‘Dit boek leek wel voor mijn organisatie geschreven’. Het opende zijn ogen. Hij was inmiddels al bijna tien jaar manager en nog nooit op een training geweest.

Begin 2014 volgde hij de training ‘Succesvol Functioneren voor Managers’. ‘De training inspireerde mij, ik besefte dat er écht dingen moesten veranderen.’ Het bracht een grote verandering in zijn eigen gedrag teweeg. Er werd een spiegel voorgehouden, wanneer hij zelf niet proactief aan de slag zou gaan, zou er niets gebeuren. Waardering was een van de punten waar hij naar op zoek was. Het antwoord daarop was simpel: Stel je eigen doelen en vier de successen!

 

Het volgen van de training Resultaatgericht Organiseren en Managen in 2015 heeft hem sterk verbeterd. Het is hem gelukt om zijn afdeling om te vormen tot een high performance team. Om helderheid te scheppen zag hij dat het belangrijk was een gezamenlijke richting te creëren. Zelf ziet hij FC Barcelona als ideaal, een team dat perfect op elkaar is ingespeeld en er resultaatgericht staat. Daarnaast stralen de spelers van FC Barcelona plezier in hun werk uit (medewerkerstevredenheid is goed).  Aan zijn medewerkers heeft hij gevraagd wat in hun ogen een high performance team is. Samen hebben ze doelen gesteld en een visie gemaakt om ook een high performance team te worden.

 

Tijdens de training heeft hij inzicht gekregen in de gedragsstijl van mensen. Dit heeft hem geïnspireerd om samen met zijn team de stijlen te ontdekken. Doordat de teamleden elkaars gedragsstijl en de gevolgen daarvan kennen is de sfeer en de samenwerking onderling verbeterd. Daarnaast heeft hij een omslag qua denken doorgevoerd op zijn afdeling. ICT is ondersteunend aan alle afdelingen binnen de organisatie, het is dan toch logisch dat deze als klanten worden gezien? Dit is tegenwoordig dan ook zo. De Netto Promotor Score (NPS) wordt gebruikt om de tevredenheid van de klanten te monitoren. Op basis van deze score stuurt hij tegenwoordig zijn afdeling aan, stelt hij doelen en viert hij het behalen hiervan.

Het resultaat

‘Als manager ben ik echt gegroeid, dit zie je ook terug aan de manier waarop onze afdeling nu draait. Binnen het team heerst er een goede sfeer en we presteren goed!’

Op persoonlijk vlak heeft Nol Schrijvers zich sterk ontwikkeld. Hij is communicatief sterker geworden en kan beter feedback geven. Ook werkt hij resultaatgerichter. De gevolgen voor zijn afdeling zijn duidelijk:

De ICT-afdeling meet het eigen presteren door middel van de NPS. Het eerste jaar was dit een 7.0. ‘Wat eruit naar voren kwam is dat we kwaliteit leveren, alleen niet kunnen communiceren. Dat was dan ook een verbeterpunt. Het doel is om een NPS van boven de 8.0 te behalen.’ Hier zijn ze hard naar op weg, in drie jaar is de NPS al gestegen naar een 7.8 over 2016.

‘Ik ben er steeds meer van overtuigd dat dit de manier van managen is! En de metamorfose valt anderen ook op.’

De ingezette veranderingen zijn niet zonder succes. De ICT-afdeling van Beekenkamp is hard op weg om net als FC Barcelona steeds meer successen te behalen. 

Dorpsstraat 197
2421 AZ Nieuwkoop

T 0172 – 406 080
E info@kweekel.nl

X