De mens heeft drie wegen om verstandig te handelen: ten eerste door na te denken, ten tweede door te imiteren en ten derde door ervaring. Dat laatste is het pijnlijkst.
Confucius
Er is een onderdeel in onze hersenen dat heet Limbisch systeem. Het limbisch systeem is een groep structuren die tussen de hersenstam en de hersenschors ligt en als een ring rond de hersenholten heen gaat. De structuren in het limbisch systeem zijn betrokken bij emotie, motivatie, genot en het emotioneel geheugen. Emotie komt vooral voort uit het limbisch systeem en daarbij heeft het limbisch systeem erg veel te doen met het formeren van herinneringen. Het is evolutionair gezien een van de oudste delen van de hersenen, maar bevat ook enkele nieuwere structuren. Het limbische systeem is onderdeel van de grote hersenen. Het Limbisch systeem in onze hersenen zorgt er ook voor dat we gevaren ontlopen en niet in problemen komen. Daardoor zorgt dit systeem er ook voor dat we niet snel onbekende terreinen bewandelen. Dat we niet snel zullen veranderen want in verandering schuilt misschien gevaar! We schrikken vaak (automatisch) terug voordat het avontuur begint. Dit is ontwikkeld in onze hersenen om ons te beschermen terwijl heel vaak in het ‘nieuwe’ geen enkel gevaar schuilt!
Vooral door het limbische systeem voelen we ons fijn in de plaats die we onze Comfort zone noemen. Alles hier is veilig en bekend. Waarom zouden we deze veilige ‘haven’ verlaten? Nou….omdat het belangrijk is voor onze ontwikkeling en geluk om wel regelmatig onze Comfort zone te verlaten en nieuwe zaken uit te proberen. Een leven door gebracht alleen in onze Comfort zone is waarschijnlijk een bijzonder saai en beperkt leven!
Juist het bewandelen van nieuwe paden, het opzoek gaan naar avontuur, het uitproberen van nieuwe methodes, het aangaan van nieuwe uitdagingen, het verkrijgen van nieuwe relaties, zal vaak zorgen voor nieuw geluk, motivatie, nieuwe inzichten en persoonlijke ontwikkeling. Natuurlijk zullen ‘avonturiers’, teleurstellingen, risico’s en tegenslag ervaren bij het verlaten van hun Comfort zone maar dat maakt de ‘reis’ meestal nog waardevoller!
Het aangaan van avontuur kan mensen veranderen en in staat van extase brengen juist door de nieuwe inzichten en de heftige emoties die dit met zich mee kan brengen. De avonturiers van deze wereld zijn ook vaak de helden van onze geschiedenis, van onze verhalen en van de wetenschap, juist omdat ze de moed hadden om nieuwe terreinen te ontdekken.
Voor de ene mens is het pure noodzaak om de Comfort zone regelmatig te verlaten voor de ander mens is het veel spannender om een nieuw avontuur aan te gaan. Dit boek gaat over persoonlijk leiderschap en bij persoonlijk leiderschap hoort het vergroten van het bewustzijn, persoonlijke ontwikkeling en leerzame ervaringen, dit kan niet zonder avontuur en zeker niet door het angstig vast blijf houden aan je Comfort zone.
Wil je meer ontwikkeling, meer groei, nieuwe emoties, nieuwe verbindingen dan zul je vaker uit je Comfort zone moeten stappen.
Hier enkele stappen die je daarbij kunnen helpen;
- Worst-case scenario
Bedenk het meest vervelende scenario als je in dit geval uit je Comfort zone stapt. Wat gebeurt er in het ergste geval en hoe erg is dat voor jou? Bedenk ook goed hoe groot de kans is dat dit ergste scenario ook echt uitkomt.
- Best-case scenario
Bedenk hoe mooi het beste scenario is als je de stap durft te zetten. Wat gebeurt er? Wat levert het je op? Hoe zal je erbij voelen en hoe groot is de kans dat het gebeurt?
- Schrijf het op
Schrijf op wat deze stap (uit je comfort zone) precies inhoudt. Wat ga je doen en hoe ga je het doen? Schrijf ook alle mogelijke stappen en ideeën op. Schrijf ook op hoe je jezelf gaat uitdagen!
- Zet een duidelijke deadline
Maak voor jezelf duidelijk wanneer je begint en wanneer je project afloopt en wanneer het geslaagd is!
- Vertel een vriend
Praat er met mensen over die dichtbij staan. Maak ze deelgenoot. Misschien hebben ze wel tips, misschien doen ze wel mee!
- Beloon jezelf
Het bekende Engelse gezegde; ‘No guts, No glory’, geldt hier zeker. Je hebt wat moed nodig om iets nieuws te doen maar mocht je het succesvol doen dan mag je jezelf zeker belonen. Soms is het project (buiten je comfort zone) al een beloning op zichzelf. Voor extra motivatie, stel jezelf een mooie beloning in het vooruitzicht!
- Stappen plan
Is voor jou uit je Comfort zone stappen een grote stap. Doe het rustig aan en neem je tijd. Doe het stapje voor stapje, plan goed vooruit maar ga wel aan de slag!
Deze blog is geschreven door Bram Duits. Bij Kweekel geeft hij vooral trainingen op het gebied van persoonlijk functioneren, communicatie en digitale transformatie.
Deze blog gaat deel uitmaken van een nieuw boek over persoonlijke effectiviteit.
Af en toe tips ontvangen over resultaatgericht organiseren, managen werken en veranderen? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.
Interesse in dit onderwerp en wil je ook een aantal gewoontes veranderen, kijk dan eens bij deze training.