“Keep your thoughts positive because your thoughts become YOUR WORDS.
Keep your words positive because your words become YOUR BEHAVIOR
Keep your behavior positive because your behavior becomes YOUR HABITS
Keep your habits positive because your habits become YOUR VALUES
Keep your values positive because your values become YOUR DESTINY”

 Mahatma Gandhi

Zijn naam staat symbool voor de Indiase onafhankelijkheidsstrijd, Mahatma Gandhi. De Indiase politieke leider wilde dat zijn land onafhankelijk werd van de Britten. Hij nam nooit de wapens op en predikte enkel en alleen geweldloos verzet. Dit verzet resulteerde onder meer in verschillende protestmarsen en hongerstakingen. In zijn strijd voor vrijheid is hij veel tegengewerkt en hij en zijn mensen zijn regelmatig gearresteerd. Gandhi heeft alles bij elkaar jaren in de gevangenis doorgebracht. Maar hij gaf nooit op. Hij ging door, bleef altijd moed houden en was bijna altijd zeer goed gestemd. Zonder ophouden vertelde hij zijn volgelingen een boodschap van hoop, moed en doorzetten. Het is deze ‘mindset’, dit volhouden en het is dit geloof van Gandhi dat hem uiteindelijk een groot leider maakte en India onafhankelijk.

De kracht van het denken, het positief beïnvloeden van je ‘mindset’, is een zeer sterke eigenschap. Een eigenschap die Gandhi ondanks de zware tegenwerkingen tot zijn laatste adem wist te gebruiken en in te zetten. Positief denken is natuurlijk makkelijk als alles voor de wind gaat. Het gaat goed met je gezondheid, werk en relaties en daar word je dan gelukkig en positief van. Maar positief denken is al veel moeilijker als enkele zaken tegenzitten. En wat als echte tegenslagen zich aanmelden zoals ontslag, einde van een relatie of hele slechte gezondheid. Dan wordt een positieve denken veel moeilijker. Maar juist dan heb je die positieve ‘mindset’ hard nodig. Juist dan word je uitgedaagd en wil je niet opgegeven. 

Iedereen kent tegenslagen in zijn leven. Hoe wij er mee omgaan zal voor een groot deel ons eigen geluk bepalen. Een bekende regel in de psychologie is dat;  20% van je emotionele leven bestaat uit ‘life events” gebeurtenissen, 80% van je emotionele leven bestaat eruit hoe je er mee omgaat. Maar hoe lukt het om positief te blijven in moeilijke tijden? En kan je dit leren? 

Natuurlijk heeft ‘het denken’ met je karakter te maken. Sommige mensen zijn van nature positiever en gelukkiger dan anderen. Maar juist door hier heel bewust over na te denken en de kracht van positief denken zelf te ervaren kan je jezelf hierin verbeteren.  Ten eerste moet je je goed realiseren dat het hebben van een negatieve ‘mindset’ heel veel zaken moeilijker maakt. Communiceren wordt moeilijker, doorzetten wordt moeilijker, lachen wordt moeilijker en inspireren wordt moeilijker.  Als je opziet tegen een moeilijk gesprek dan wordt het hoogst waarschijnlijk een moeilijk gesprek. Als je helemaal geen energie en zin hebt om een taak uit te voeren dan wordt het een loodzware taak. Zie je echt geen licht en is er geen hoop dat moet je wel heel veel geluk hebben wil dat ‘licht’ er dan toch opeens zijn. Het leven is een stuk zwaarder met negatieve gedachtes. Dus wil jij jouw kracht van positief denken versterken en een betere ‘mindset’ dat kan door heel bewust enkele adviezen op te volgen. Met de hieronder beschreven stappen kan je werken aan een positieve ‘mindset’ en je kracht van denken versterken. Het begint met bewust zijn van je eigen denken en gedachtes. Voor een goed resultaat zul je regelmatig moeten oefen, discipline moeten tonen en bewust en eerlijk zijn met jezelf. 

Deze blog is geschreven door Bram Duits.

Deze blog is geschreven door Bram Duits. Bij Kweekel geeft hij vooral trainingen op het gebied van persoonlijk functioneren, communicatie en digitale transformatie.

Deze blog gaat deel uitmaken van een nieuw boek over persoonlijke effectiviteit.

X