Burn-out is een bekend fenomeen onder werknemers, maar wat vaak onderbelicht blijft, is dat de managers die deze medewerkers moeten begeleiden vaak zelf op het randje van uitputting balanceren. Een recente studie toont aan dat maar liefst 53% van de managers zich uitgeput voelt door de combinatie van hoge verwachtingen, werkdruk en het gebrek aan ondersteuningHoewel zij de spil vormen in het aanpakken van problemen binnen teams, staan ze vaak alleen in hun strijd tegen burn-out. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat managers niet alleen overleven, maar ook floreren?
Wat gaat er mis?
Het probleem begint vaak met onrealistische verwachtingen en een constante druk om “meer te doen met minder”. Managers worden gevraagd om zowel hun teams als de strategische doelstellingen te managen, zonder de juiste ondersteuning en middelen. Bovendien neemt de druk op hun persoonlijke welzijn toe naarmate zij ook moeten zorgen voor het welzijn van hun teamleden. Burn-out is besmettelijk, en als managers uitgeput zijn, sijpelt dat door naar hun teams.
De oplossing: resultaatgericht organiseren (RGO)
Een antwoord op dit probleem is te vinden in de methodologie van resultaatgericht organiseren (RGO). Deze benadering zet helderheid en focus centraal, waardoor managers niet alleen hun eigen werklast beter kunnen managen, maar ook die van hun teams.
1. Helderheid in doelen en verwachtingen. RGO begint met duidelijke resultaatafspraken. Dit betekent dat managers en medewerkers vanaf het begin exact weten wat er van hen wordt verwacht. Geen vage targets, maar concrete, meetbare doelen. Dit geeft rust en richting, zowel voor managers als voor hun teams. Wanneer iedereen weet wat het doel is, verdwijnt de chaos en kunnen prioriteiten helder worden gesteld.
2. Autonomie en eigenaarschap .In een RGO-omgeving wordt veel nadruk gelegd op autonomie en eigenaarschap. Managers hoeven niet continu te controleren of medewerkers hun werk wel doen. Medewerkers krijgen de ruimte om binnen hun eigen verantwoordelijkheden beslissingen te nemen, wat de druk op managers vermindert. Dit verlaagt de cognitieve belasting die komt kijken bij micromanagement en geeft managers de kans om zich te richten op strategische vraagstukken.
3. Prioriteren en focus. Een veelvoorkomende valkuil voor managers is dat zij te veel ballen tegelijk in de lucht proberen te houden. RGO dwingt tot focus. Door expliciet aandacht te besteden aan de belangrijkste prioriteiten, leren managers én teams om de dingen te doen die er echt toe doen. Een veelgebruikte methode binnen RGO is de 100-dagen-cyclus, waarin twee of drie strategische doelen worden vastgesteld die gedurende deze periode worden gerealiseerd.
Resultaat: minder werkdruk, meer welzijn
Door de implementatie van RGO kunnen managers niet alleen hun eigen werkdruk verlagen, maar ook een omgeving creëren waarin medewerkers floreren. In plaats van constant brandjes te blussen, kunnen managers zich focussen op strategisch leiderschap en duurzame groei. Medewerkers profiteren op hun beurt van een cultuur waarin zij verantwoordelijkheid kunnen nemen voor hun werk, wat de tevredenheid en betrokkenheid vergroot.
Conclusie
Het voorkomen van burn-out onder managers vraagt om een fundamentele verschuiving in hoe we organisaties inrichten. Resultaatgericht organiseren biedt de structuur en duidelijkheid die nodig is om zowel managers als hun teams te laten excelleren. Het geeft managers de handvatten om rust en focus te creëren in plaats van continu achter de feiten aan te lopen. Hierdoor ontstaat een werkomgeving waarin iedereen beter presteert én gezonder blijft.
Ben je als manager op zoek naar manieren om jouw team én jezelf te beschermen tegen burn-out? Overweeg om de principes van resultaatgericht organiseren toe te passen en ontdek hoe dit je werk en leven kan veranderen.
Interesse om jouw organisatie naar een hoger niveau te tillen met resultaatgericht organiseren? Neem contact op en ontdek wat RGO voor jou kan betekenen!