Als je maar vaak genoeg zaken opzijschuift die echt belangrijk voor je zijn, bestaat een verwijdering van alles wat je ooit plezier en energie gaf.

Tony Crabbe

FOMO! Ken je deze uitdrukking? Fear Of Missing Out, oftewel bang om iets te missen. FOMO is vooral een bekend begrip dat tegenwoordig slaat op het gebruik van onze mobiele telefoon. Geen verbinding meer met de rest van de wereld….oeps, Paniek! Door de komst van internet en onze smartphones zijn we continue online en hebben we heel makkelijk toegang tot nieuws, trends en onze vrienden en relaties. Juist door deze continue toegang en aandacht zijn we bang iets te missen. Het verslavingselement hierin is groot en steeds meer mensen hebben moeite om enkele uren hun telefoon weg te leggen. Voor veel mensen is de telefoon het eerste ding dat ze na het wakker worden oppakken.

De digitale vooruitgang is onvermijdelijk en heeft ons veel gebracht. Makkelijk en oneindig veel toegang tot films, foto’s, muziek en nieuws. Het vinden van een adres, route, dierenarts, museum of restaurant is ‘a peace of cake’ geworden en zo zijn er nog duizenden voordelen te benoemen van de digitalisering en het internet.

Verstandig en gericht gebruik van veel praktische digitale toepassingen kan het leven makkelijker en efficiënter maken. Wie bij wil blijven zal zich ook moeten verdiepen in nieuwe toepassingen nieuwe trends en nieuwe digitale tools. De digitale revolutie gaat snel en voor je het weet loop je achter.

De moderne mens spendeert veel tijd op Social Media zoals Facebook, Whatsapp, Twitter, Instagram. Social Media is handig, maakt ons flexibel, we leren veel over anderen en we blijven ‘up to date’. Maar zoals altijd met verslavingen ‘het is de dosis die het middel tot een gif maakt’. Te routinematig, te vaak en te veel, dat zijn vooral de kenmerken van deze digitale verslaving. Daarom is de term Digital Detox hier zo passend, als we willen kunnen we ook weer ‘ontgiften’!

Belangrijke wereldwijde studies leert ons dat;

  1. 61% van de deelnemers aan een wereldwijd onderzoek toegeeft zeer afhankelijk te zijn van internet. (1)
  2. 50% van de deelnemers zegt een voorkeur te hebben voor online contact boven fysiek contact. (1)
  3. Het gebruik van Social Media is gemiddeld 1 uur en 58 minuten per dag. (2)
  4. Gemiddeld gebruiken we 8 verschillende ‘platformen’ (Social/berichten) (2)
  5. Het neemt 2 uur in beslag om te herstellen van digitale afleiding voor een gemiddelde werknemer. (1)
  6. 43,5% van de deelnemers zegt dat ze de computer meenemen als ze gevraagd worden “welke 3 dingen neem je mee naar een onbewoond eiland”. (3)
  7. 66% van de deelnemers vindt het onmogelijk om op vakantie te gaan zonder laptop of tablet. (3)
  8. 239 minuten is de gemiddelde tijd dat alle Duitsers boven de 14 jaar TV kijken per dag. (4)

Deze cijfers geven duidelijk onze afhankelijkheid aan van telefoon, TV, computer en internet.

Bovenstaande cijfers zijn gemiddelden, dat betekent dat vele mensen nog meer uren per dag besteden achter een scherm! Bovenstaande cijfers zijn in sommige gevallen een paar jaar oud en hoogst waarschijnlijk zijn de genoemde uren alleen maar meer geworden. Voor sommigen is Digital Detoxing handig voor andere is het misschien wel pure noodzaak! Maar hoe doen we dat; ‘digitaal ontgiften’? Net als bij elke andere verslaving, bijvoorbeeld aan drugs, drank of sigaretten, is ontwenning of ontgiften erg moeilijk.

Waarom zouden we doen, wat levert het op? In eerste plaats zal men door minder gebruik van smartphone, digitale tools of internet ervaren dat je veel tijd gaat overhouden aan andere fijne dingen. Mooie dingen die net zo leerzaam en vermakelijk kunnen zijn als het internet.  Maar vooral het bewuster gebruiken van digitale mogelijkheden en internet zal de mensen efficiënter, succesvoller en minder afhankelijk maken. Door minder (digitaal) te gaan communiceren zal je waarschijnlijk ook efficiënter gaan communiceren.

Er zijn talloze goede reden om minder tijd te besteden aan je telefoon of online activiteiten. En om verschillende redenen is het onwenselijk om ergens te veel afhankelijk van te zijn of misschien wel erg verslaafd. Door deze afhankelijkheid verliezen we bepaalde talenten en kwaliteiten, we kunnen vaak niet meer zonder onze mobiel! Dat zouden we om veel verschillende en denkbare redenen niet moeten willen!

Detoxen’

Wil je minder tijd achter een scherm doorbrengen, zou je willen detoxen, dan is natuurlijk de vraag; Hoe doe je dat?

Om Digitaal te ‘detoxen’ gaat het in eerste plaatst om bewustwording. Ken jezelf, ben je eerlijk met jezelf en wil je veranderen? Wat levert het je op als je het anders gaat doen, dus minder tijd op telefoon en internet? Als je al deze vragen hebt beantwoord en je wilt nog steeds detoxen, dan gaat het vooral om discipline en volhouden. Wat zeker gaat helpen is bewust andere activiteiten inplannen. Een handig hulpmiddel bij het bewustwordingsproces van je telefoon en internetgebruik is onderstaand tabel. Heb je deze ingevuld met werkelijke tijden dan vul je de tabel nog een keer in maar nu met de gewenste tijden, dus wat vind je maximaal een acceptabel aantal minuten dat je achter een scherm zou willen zitten. Succes!

Hoeveel tijd spendeer ik aan…..

Privé tijd achter scherm (ook tijdens werkuren) gedurende gehele dag

                                    Elk vakje staat voor 10 minuten

            
Social media          X 365=
PC          X 365=
Chat          X 365=
Smartphone          X 365=
TV          X 365=
Spelcomputer          X 365=
            

                                                                       Totale tijd per jaar in:               minuten (uren)


Deze blog is geschreven door Bram Duits. Bij Kweekel geeft hij vooral trainingen op het gebied van persoonlijk functioneren, communicatie en digitale transformatie.

Deze blog gaat deel uitmaken van een nieuw boek over persoonlijke effectiviteit.

X