[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”3.0.47″][et_pb_row admin_label=”row” _builder_version=”3.0.47″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” _i=”0″ _address=”0.0″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.0.47″ parallax=”off” parallax_method=”on”][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”3.0.47″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” _i=”0″ _address=”0.0.0.0″]

Dat de digitale transformatie grote gevolgen kan hebben voor jouw organisatie hoeven we inmiddels niet verder toe te lichten. Toch ontstaat rondom deze transformatie nogal eens een verkeerd beeld. Het lijkt sommigen vrijwel volledig om digitalisering en automatisering te gaan. Wil jij een organisatie die nu klaar is voor morgen? of een organisatie die instaat is mee te bewegen, ook overmorgen?!

Nieuw technologie is slechts een eerste stap op weg naar digitaal leiderschap. In dit eerdere artikel omschreven wij het belang van organisatie, cultuur en leiderschap voor een succesvolle transformatie. Dit artikel zal het aspect cultuur verder toelichten.

Cultuur, is dat nu echt zo belangrijk? Vergis je niet, wanneer personeel betrokken is kan het de transformatie tot een waar succes maken. Ze steunen het, komen met extra ideeën en zullen zich 100% in zetten voor uiteindelijke doel. Weerstand daarentegen kan de groei ondermijnen en de vooruitgang stokken.

Dat cultuur een heus struikelblok kan zijn bij innovatie blijkt ook uit de cijfers van McKinsey. Zij onderzochten waaraan bedrijven de grootste hinder ondervonden bij innovatie. Ruim 33% gaf cultuur- en gedragsveranderingen als belemmering. Dit is daarmee ook het grootste struikelblok. Interne eenduidigheid werd door 19% van de organisaties als hindernis ervaren.

Maar hoe ziet die ideale cultuur er nu uit? Medewerkers, management en leiding hebben een frisse blik op ontwikkelingen en kansen in de markt. Veranderingen worden omarmt en op waarde geschat. Daarnaast worden creatieve oplossingen vanuit het personeel beloond.

Zo’n cultuur valt op te delen in een aantal elementen, beginnend met en V:

Vertrouwen: wat het management geeft aan de medewerkers om hen zelf te laten beslissen hoe zij hun doelen behalen.

Vrijheid: die medewerkers krijgen om te werken op de wijze die zij wensen en met de middelen die ze prefereren.

Verbondenheid: het gezamenlijk streven naar het doel en resultaten, door de processen die ze zelf geheel of gedeeltelijk uitvoeren.

Verantwoordelijkheid: die iedereen heeft en voelt voor de resultaten die behaald moeten worden.

Een belangrijk aspect die vaak wordt vergeten is Vieren. Wanneer er resultaten worden behaald vier dit dan met zijn allen!

Een high performance cultuur zal niet alleen de transformatie versnellen, het zal de transformatie krachtiger maken en de continuiteit uiteindelijk verbeteren!

 

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

X