Het is half 9, de werkdag begint! Even een bakje koffie pakken terwijl je nog snel het nieuws checkt op je telefoon. Wat heeft Trump nu weer getweet? Je start jouw laptop op en ‘Ping’ daar gaat je telefoon weer. Even snel terug appen en,… die notificatie van facebook bekijken. Leuk filmpje! Voordat je het weet is het eerste uur van jouw werkdag een stuk minder productief dan gewenst.

Verbaast het jou?

Onze mobieltjes worden een steeds bepalender deel van ons leven. Uit onderzoek blijkt dat we tussen de 76 en 132 mobiele sessies per dag hebben. En het zal je niet verbazen, dat aantal neemt alleen maar toe. Het was altijd al een van de uitdagingen binnen werk: het blokken van afleidingen. Ofwel prioriteit stellen aan de belangrijkste zaken.

De onderzoekers voorspellen dat er in de nabije toekomst nog maar twee typen mensen. Namelijk mensen die hun aandacht en leven constant door anderen laten leiden en mensen die zichzelf ‘onverstoorbaar’ kunnen noemen. Wees eens eerlijk, onder welke categorie val jij nu? Bedenk je daarnaast eens dat er nog een ontwikkeling gaande is. Een ontwikkeling rondom onze banen. In een periode waarin er meer en meer geautomatiseerd wordt worden er andere eigenschappen van ons verwacht. De meest gezochte banen vragen vooral probleemoplossende en analytische eigenschappen. Ofwel het soort menselijke vindingrijkheid dat vooral voortkomt uit concentratie op de taak.

Volgens de onderzoekers is de belangrijkste skill van de toekomst dan ook: Focus.

Is dat de oplossing?

Voor de oplossing komen de meeste mensen uit bij een serie ‘time management’ tricks. Een methode om de inbox te managen, voor groepchats, vergaderingen en jouw werkschema. Veranderingen die uiteindelijk terugkomen op dezelfde uitdaging: hoe houd je focus op al deze nieuwe goede intenties?

Focus houden start namelijk niet bij het zo effectief mogelijk indelen van jouw afleidingen of bij het uitzetten van jouw mobiel! Het start met weten waarvoor je het doet: met het hebben van een doel. Wat wil je bereiken? Waar werk je voor? Een helder doel zorgt er namelijk voor dat je een richtpunt hebt waar je jouw handelen op af kan stemmen. Je weet je gemakkelijker te concentreren op de juiste acties en bent in staat besluiten te nemen die jouw doel dichterbij brengen. Prioriteiten stellen wordt dus een stuk eenvoudiger! En wellicht wel het belangrijkste: een goed doel geeft jou een hele dosis motivatie.

Tijdens de training Leiderschap en Managent wordt dan ook niet alleen gewerkt aan jouw leidinggevende skills er wordt ook een basis gelegd voor die belangrijkste skill van de toekomst! Je brengt jouw huidige handelen in kaart, bepaald wat je nog wilt bereiken en bouwt aan een actieplan richting jouw persoonlijke en zakelijke doelen. Een haalbaar plan waarin je in stapjes toe werkt naar je eigen doel. Wat dat doel is? Dat is aan jou! Wanneer wordt jij ‘onverstoorbaar’?

X