[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”3.0.47″][et_pb_row admin_label=”row” _builder_version=”3.0.47″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.0.47″ parallax=”off” parallax_method=”on”][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”3.0.47″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”]

De zomer: vakantietijd! Ideaal om even niet met werk bezig te zijn, uit te rusten en er op uit te trekken. Om vervolgens na een aantal weken weer in de dagelijkse file te stappen naar het werk. Hard aan het werk te gaan om gevoelsmatig maar weinig te bereiken. Ja, veel mensen zitten in de automatische piloot. Zit jij ook in die sleur?

Een van de belangrijkste oorzaken is het feit dat veel mensen onvoldoende tijd nemen om over de toekomst na te denken. Wat wil jij nog bereiken in het leven? Slechts weinig mensen stellen zichzelf deze vraag, nog minder stellen zichzelf doelen. Dat betekend achterover zitten en afwachten wat het leven jou brengt!

Het stellen van deze doelen geeft visie voor de lange termijn en motivatie vanaf de start. Er mee bezig blijven zorgt voor progressie en geeft zelfvertrouwen. En dat niet alleen, mensen met een duidelijke richting blijken succesvoller.

Kortom: tijd om te starten! Maar hoe?

• Eerst het grote plaatje creëren, het toekomstbeeld voor over ongeveer 10 jaar. Daaruit kun je jouw ‘grote’ doelen opdoen.
• Vervolgens kun je deze ‘grote doelen’ gaan opbreken in smalle targets die je op weg naar dat doel zal moeten bereiken.
• Door in te zoomen bouw je uiteindelijk een stappenplan richting jouw doel!

Doelen voor de verre toekomst

De eerste stap is nadenken over de doelen die je wilt bereiken voor de lange termijn. Ideaal om te doen tijdens de vakantieperiode. Neem even rustig de tijd om er over na te denken. Doelen voor de lange termijn stel je op meerdere vlakken, kies die dingen die voor jou belangrijk zijn! Enkele voorbeeldvragen:

Carrière: Wat wil jij nog bereiken qua functie? Qua branche of droombaan?

Financieel: Wat wil jij verdienen, hoe verhoudt dit zich tot jouw andere doelen?

Opleiding: Wat wil je nog leren? Welke informatie en skills heb je nodig om jouw andere doelen te bereiken?

Familie: Wat wil je op het gebied van familie nog bereiken? Trouwen, kinderen?

Ontspanning: Zijn er doelen die je wilt bereiken op sportief vlak? Kunstzinnig vlak? Instrumenten die je wilt leren bespelen? Verre reizen die je wilt maken?

Ga een middag brainstormen en selecteer die dingen die voor jou belangrijk zijn!

Subdoelen stellen

Nu je jouw levensdoelen hebt gesteld kun je deze opknippen naar vijf jaar, één jaar, zes maanden, maandelijks of nog korter. Zo creëer je een pad richting jouw ultieme doel. Elk van deze doelen moet uiteraard refereren naar het uiteindelijke doel. Uiteindelijk kom je zo tot een wekelijkse to do list met kleine haalbare stappen die je moet voltooien om bij jouw einddoel te komen.

Staying on course

Als je enemaal besloten hebt jezelf doelen te stellen, zorg dan dat je regelmatig kijkt of ze nog aansluiten. Wellicht moet je andere stappen zetten naar jouw doel. Evalueer je plan regelmatig!

Een kort voorbeeld:

Carrière doel: Manager worden binnen de organisatie waar ik werk.
Vijf jaar doel: Senior medewerker zijn binnen mijn afdeling.
Eén jaar doel: Meedraaien in projecten van de huidige manager.
Zes maanden doel: Het starten van een opleiding om mijn management skills bij te werken.
Maand doel: Een gesprek aangaan met de huidige manager om te ontdekken welke skills voornamelijk nodig zijn in zijn positie.
Week doel: Een afspraak plannen met de manager.

Hulp nodig?
Bekijk dan eens ons whitepaper: Werken aan jouw eigen doel!

Wist je dat het bouwen van een persoonlijk toekomstplan ook een van de onderdelen is van de training Leiderschap en Management en de training Succesvol Functioneren?

Fijne zomer!

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

X