In een dynamische zakelijke omgeving is flexibiliteit essentieel. Bedrijven als Albert Heijn en McDonald’s hebben dit begrepen en hanteren een rolgebaseerde benadering. Deze aanpak, die een evolutie is van het traditionele functiemodel, draagt bij aan de wendbaarheid, efficiëntie en duurzame groei van organisaties.

De traditionele functiebenadering vs. rolgebaseerde aanpak

In een traditioneel organisatiemodel heeft een medewerker een specifieke functie met een vastgelegd takenpakket. Dit takenpakket wordt omschreven in termen van taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden (TBV). Hoewel dit duidelijkheid en structuur biedt, kan het ook starheid met zich meebrengen.

Rolgebaseerd werken

In contrast hiermee staat de rolgebaseerde aanpak. Een ‘rol’ is een verzameling taken die betrekking hebben op overeenkomstige en samenhangende activiteiten. Binnen deze benadering kan één functie bestaan uit meerdere rollen, en één rol kan worden gekoppeld aan verschillende functies. Dit biedt een hogere mate van flexibiliteit en stelt organisaties in staat om sneller te reageren op veranderende omstandigheden.

Voordelen van rolgebaseerd werken

Wendbaarheid

Het gebruik van rollen in plaats van rigide functiebeschrijvingen maakt een organisatie wendbaarder. Dit is van cruciaal belang in een snel veranderende markt.

Efficiëntie

Door medewerkers in te zetten in rollen die aansluiten bij hun talenten en sterke punten, kan een organisatie efficiënter opereren en tegelijkertijd de werktevredenheid verhogen.

Duurzame groei

Een flexibele, rolgebaseerde aanpak is essentieel voor duurzame groei. Het stelt organisaties in staat om hun menselijk kapitaal optimaal in te zetten en een concurrentievoordeel te behalen.

Conclusie

De evolutie van functies naar rollen biedt organisaties de mogelijkheid om sneller en effectiever te opereren. In een dynamische markt is het niet meer voldoende om alleen duidelijke functiebeschrijvingen te hebben. Het denken in rollen is een cruciale stap voor elke organisatie die mikt op wendbaarheid, efficiëntie en duurzame groei.

uur. Voor een duurzame groei en concurrentievoordeel is een rolgebaseerde aanpak een must. Gezien deze voordelen zou elke vooruitstrevende organisatie een rolgebaseerde aanpak moeten overwegen.

X