Je hebt de uitspraak vast weleens voorbij horen komen: ‘’Great leaders are born, not made’’. Tot enige hoogte zijn de capaciteiten voor krachtig leiderschap ook aangeboren. Een effectieve leider worden is echter voor iedereen weggelegd! Of je nu leidinggeeft aan meerdere teams, een complete organisatie of slechts één enkele collega.

Een aantal kwaliteiten die elke leider kan leren en toepassen:

Zelfbewustzijn

Effectieve leiders nemen periodiek de tijd om naar hun persoonlijke sterkten en tekortkomingen te kijken. Waar haal ik energie uit? Waar ben ik echt goed in en wat zijn mijn zwakke plekken? Weet hebben van jouw zwakke punten maakt je niet zwak. Het tegenovergestelde is waar: het stelt jou in staat om aan anderen te delegeren die wel over deze capaciteiten beschikken. Zo kunnen jullie uiteindelijk het doel eerder behalen!

In plaats van ten onrechte te geloven dat ze zelf alles kunnen, zoeken sterke leiders mensen op die hun skills aanvullen.

Indruk

Weet jij hoe anderen jou ervaren? Effectieve leiders wel! Doordat ze begrijpen hoe ze overkomen, kunnen ze de communicatie met anderen op waarde schatten. Het ontdekken van jouw indruk kan bijvoorbeeld door het gedrag van jouw omgeving te observeren. Zijn collega’s ontspannen in jouw aanwezigheid? Stokken de gesprekken zodra jij de ruimte binnenloopt.

Als je echt wilt weten hoe anderen over jou denken, kun je dit natuurlijk ook vragen! Bij een open cultuur binnen jullie team zal je hier een eerlijk antwoord op krijgen. Ja, het kan voorkomen dat dit niet het antwoord is waar jij op hoopt! Zelfs bij jou kunnen er een aantal negatieve aspecten naar boven komen. Accepteer dit en laat zien dat je het wilt verbeteren. Uiteindelijk zal men jouw inspanning alleen maar waarderen!

Aanpassen

Weten hoe anderen jou ervaren kan ook helpen effectiever in te spelen op de behoeften binnen jouw team. In kritiek zit vaak ook een vraag verwerkt. Zo wil men bijvoorbeeld opener communiceren over de voortgang, is er meer behoefte aan vertrouwen of missen ze betrokkenheid. Het creëren van een sterk team gaat gemakkelijker wanneer je weet wat de waarden en het doel van elke individu is. Tot slot en bovenal helpt het om per individu te weten wat ze van jou nodig hebben, zo kun jij je aanpassen op de persoonlijke behoeften van het team!

Overzicht

Je kan pas optimaal presteren als je bekend bent met jullie eigen organisatie! Dit klinkt logisch, maar is lang niet altijd her geval. Wat is het overkoepelende doel van de organisatie en de strategie om deze te behalen? Hoe passen jij en jouw team in dit grotere plaatje? Wat is de wijze waarop jullie bijdragen aan groei? Weet wat je doet en waarom!

De transformatie tot een effectieve leider is geen eenmalige inspanning. Het vraagt tijd, oefening en herhaling! Het vergt een heuse aanpassing in houding en gedrag. Werken aan jouw eigen leiderschap is een terugkerende investering, over lange termijn!

X