Ondernemers, managers of werknemers. Waarom wordt de ene ondernemer succesvol en de ander niet? Hoe komt het dat de ene werknemer doorgroeit en de ander niet? Wat is de reden dat de ene manager zijn doel haalt en de ander niet?

De richting is duidelijk, waarom heeft de een succes en lukt dit de ander (nog) niet. Elk van hen komt wel een van de onderstaande valkuilen tegen. Valkuilen die gemakkelijk voorkomen kunnen worden. Maar dan moet je ze wel onderkennen! Neem dan ook even de tijd om over de valkuilen na te denken. Zijn ze in enige mate bij jou aanwezig?

Afronden

Veel mensen hebben de grootste moeite met afronden. Om welke reden dan ook, zelfs met zat beschikbare middelen, ronden ze niets af. Ze hebben veel goede ideeën, starten veel treintjes, maar geen van allen bereikt het station. Het enige doel van starten is echter finishen. Als je plannen niet voortzet, deadlines niet of te laat haalt, heb je wel iets om over na te denken. Is dit concentratie of discipline?

Vasthouden

Voornamelijk ondernemers en managers hebben moeite met loslaten. Ze hebben het gevoel dat alleen zijzelf de taak perfect kunnen uitvoeren. Zelfs als dit ook daadwerkelijk het geval is, is deze situatie nog niet houdbaar. Het zorgt voor een grote werkdruk, waar een burn-out het gevolg van kan zijn. Daarnaast kan het jou als manager of ondernemer ook van belangrijke zaken afhouden. Gelukkig is er een oplossing: Delegeren kun je namelijk leren!

Jij hebt altijd gelijk

Jij hebt altijd gelijk! Of vind je het soms moeilijk om een foutje toe te geven? Als jij niet beseft dat je er zo nu en dan naast zit, mis je de kans ervan te leren. Misstappen zijn namelijk de eerste stappen naar succes.

Geeft dan ook toe wanneer je ernaast zit of iets niet weet. Dit is namelijk helemaal niet erg. Het is beter voor jou, en voor jouw team of collega’s (Want die hebben het echt wel door).

Jouw eigen antwoord

Je stelt vragen maar staat in werkelijkheid niet open voor het antwoord. Iedereen herkent het wel. Mensen die naar jouw mening vragen maar niet luisteren. Ze zijn eigenlijk alleen geïnteresseerd als het antwoord hun eigen mening bevestigd. Het moet exact zijn waar ze zelf ook in geloven. Zo worden ze omringd door ja-knikkers. Slecht! Je maakt een betere beslissing als je openstaat voor andere inzichten en eerlijk de perspectieven afweegt.

Maar…

Er is altijd een reden om niet vooruit te gaan. En jij weet ze steeds te vinden! Het is de tijd van het jaar, de economie, de markt, een gebrek aan middelen of gewoon de schuld van iemand anders. Het is niet moeilijk, er is namelijk altijd wel een reden te bedenken. Is het in werkelijkheid niet iets anders? Wellicht het lef om risico’s te nemen? De hoeveelheid druk? Jouw betrokkenheid?

Iedereen maakt fouten, alleen succesvolle personen hebben de eigenschap dit van zichzelf te beseffen. Alleen zo kun je er aan werken en komt daarna die stap vooruit!

X