[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”3.0.47″][et_pb_row admin_label=”row” _builder_version=”3.0.47″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.0.47″ parallax=”off” parallax_method=”on”][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”3.0.47″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”]

Succesvolle leiders, we kunnen er allemaal wel een aantal opnoemen. Sommigen van ons alleen van televisie, anderen hopelijk ook vanuit hun eigen organisatie. Misschien behoor jij zelf wel tot de categorie van succesvolle leiders? Onder succes verstaan wij in dit geval leiders die hun doelen kennen en behalen. Zitten er overeenkomsten tussen deze leiders? En welke eigenschappen bezitten succesvolle leiders?

Dankzij onze werkzaamheden komen wij al jaren in contact met leidinggevenden van tal van Nederlandse organisaties. Zowel middenmanagement als topmanagement, profit als non-profit, handel en productie. Vanzelfsprekend zitten hier leidinggevenden tussen die succesvol zijn maar ook die minder succesvol zijn (Succes: dat realiseren wat ze willen realiseren). De leiders die het meest succesvol zijn blijken over de volgende eigenschappen te beschikken:

Succesvolle leiders:

Richting & Doel
Succesvolle leiders weten altijd welke kant ze op willen (wat ze willen bereiken). Dit weten ze zowel voor zich zelf als de organisatie waar ze leiding aan geven. Alle keuzes en handelingen staan in het teken van dit doel.

Charisma
Deze leiders weten niet alleen rationeel wat ze willen bereiken maar bovenal ook emotioneel. Anders gezegd hebben ze een passie om dat te doen. Deze richting en passie zien anderen als charismatisch. Overal en altijd weten ze wat ze willen, stralen ze dit uit en handelen ze ernaar.

Zelfdiscipline
Leiders die succesvol zijn blijken stuk voor stuk over de eigenschap ‘zelfdiscipline’ te beschikken. Als er dingen gedaan moeten worden doen ze dit onmiddellijk! Onnodig blijven hangen op andere plaatsen is er niet bij, desnoods wordt er vroeg opgestaan. Alles om voortgang te maken!

Delegeren, loslaten en controleren
Omdat deze leiders weten wat ze willen en veel zelfdiscipline hebben kunnen ze (na enige voorbereiding) goed delegeren. En doen dit dan ook vaak! Vervolgens vergeten ze niet de resultaten te controleren.

Naast voordelen voor jou, kan juist delegeren ook positieve gevolgen hebben voor jouw team en bedrijf!

Willen niet perse aardig gevonden worden
Om iets te bereiken zijn er soms maatregelen en acties nodig waarmee je jezelf niet bij iedereen populair maakt. Succesvolle leiders trappen niet in de valkuil van waardering-zoekend-gedrag, ze doen wat voor het doel nodig is.

Geen excuses
Als er dingen fout gaan wordt er nooit naar anderen gewezen. Wat ging fout, wat kunnen we ervan leren en wat moeten we doen om dat de volgende keer te voorkomen? Succesvolle leiders leggen  de oorzaak van mislukkingen vooral bij zichzelf.

Proactief
Als ze iets willen bereiken of wanneer er dingen niet gaan zoals ze willen, wachten ze niet af. Ze pakken meteen de koe bij de horens, ze zijn proactief. Ze hanteren eerder de vraag ‘hoe zal het me lukken’ dan ‘zal het me lukken?’ Deze leiders nemen vaak het initiatief!

Zelfreflectie
Hoewel succesvolle leiders over een gezonde hoeveelheid zelfvertrouwen beschikken, slaat dit niet door naar zelfoverschatting. Dan leert hij of zij immers niet meer. Ook succesvolle leiders twijfelen wel eens aan zichzelf. Buiten de hectiek van alle dag maken ze tijd voor zelfreflectie (eventueel met anderen). Wat doe ik goed en wat kan beter?

Werken AAN in plaats van IN
Hoewel deze leiders ook wel eens met hun voeten in de modder staan, proberen ze dat zoveel mogelijk te voorkomen. Niet achteraf maar vooraf. Succesvolle leiders bouwen aan een organisatie of afdeling die zelfstandig kan functioneren, zonder hun inbreng. Ofwel ze werken AAN de organisatie in plaats van IN de organisatie.

100% verantwoordelijkheid
Tot slot voelen succesvolle leiders zich 100% verantwoordelijk voor het behalen van hun doelen. Ze maken fouten en kijken wat er beter moet. Ze wijzen niet naar anderen maar nemen zelf het initiatief. Kortom, ze beschouwen zichzelf voor 100% verantwoordelijk voor alles wat ze doen en wat ze niet doen. Geen 99 maar 100%.

Bezit jij deze tien eigenschappen?

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

X