Afgelopen week publiceerde Quote een artikel over het goede doel Earthtoday. Daarbij blijkt er een commerciële organisatie opgezet te zijn om “de aarde te redden”. Hoewel niet aangegeven blijken de oprichters later veel geld te kunnen incasseren.(Klik hier voor een samenvatting van het artikel). 

In de ophef die hierover ontstond gaf Winston Gerschtanowitz aan dat “mensen zich moeten realiseren dat goede doelen alleen geld kunnen ophalen met een commercieel geleide organisatie” en “dat het logisch is dat dat alleen kan als de mensen die daarin werkzaam zijn daar later iets voor terug krijgen”. Hij bedoelde daar vooral geld mee.

Wat een schoffering van al die vele, vele vrijwilligers die om niets geld ophalen voor heel veel goede doelen. En wat een belediging van al die mensen die werken in de organisaties van deze goede doelen. (Om een beeld te krijgen hoeveel dat er zijn kijk hier alleen al voor alle doelen die zijn aangesloten bij Goede Doelen Nederland).

Allemaal organisaties en mensen zonder winstoogmerk en zonder persoonlijk belang.

Winston: als je echt iets wil doen dan bied je deze organisaties je hulp aan. Zonder er zelf beter van te worden.

Oh ja: en dan niet bij een interview beginnen met het statement dat er niemand zo integer is als jijzelf.

Of doe zoals wij: help deze kanjers van mensen en organisaties hun werk nog beter te doen door je diensten voor niets aan te bieden of tegen kostprijs. Zonder daar veel ophef over te maken.

Voor de liefhebbers van de scherpe pen: de column van Youp van’t Hek over Winston cs.

X