[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”3.0.47″][et_pb_row admin_label=”row” _builder_version=”3.0.47″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.0.47″ parallax=”off” parallax_method=”on”][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”3.0.47″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”]

Als team werken aan een gezamenlijk doel, elke dag weer. Elke dag met plezier naar het werk en succesvol zijn door samenwerking en teamsamenstelling. Zo’n groep is een droom voor elke manager, voor elk teamlid. Helaas blijken zulke teams in de praktijk niet erg veel voor te komen. In dit artikel hebben we het over 1 van de 3 peilers van een high performance team, namelijk talent, ofwel de teamleden.

Het zal niet verbazen als we aangeven dat de mensen (teamleden) de belangrijkste factoren van het team zijn. In eerste instantie kijken we bij talent niet naar de vaardigheden maar naar de eigenschappen en kernwaarden waarover de groepsleden beschikken. Wat zoek je in teamleden?

Culturele fit

De culturele fit kan gezien worden als de waarschijnlijkheid dat iemand de belangrijkste normen en waarden, houding, gedragingen en arbeidsethos van de organisatie uitdraagt en ondersteund. Het belang van de match tussen medewerker en bedrijfscultuur wordt vaak onderschat. Kristoff-Brown gaf in 2005 in zijn analyse aan dat een goede culturele fit zorgt voor meer motivatie, grotere betrokkenheid bij de organisatie, betere prestaties en een langer behoud van het personeel!

Zorg dat in eerste instantie duidelijk is waar het bedrijf voor staat (missie, visie). Bedenk ook wat de werkethos is, of de organisatie veel aan verandering onderhevig is, wat de managementstijl is en welke sfeer er heerst (competitief, familiair). In tegenstelling tot vaardigheden is de culturele fit lastig aan te leren. Zorg dat je dus een goed beeld hebt van de organisatie. Je wilt in jouw high performance team tenslotte leden met een sterke klik met het bedrijf.

Samenwerken

Probeer goed in te schatten of jouw teamleden echte teamplayers zijn of lone wolfs. Een lone wolf is iemand die graag onafhankelijk van anderen werkt, zelf beslist en de meeste zaken zelf wilt beheren. Dit kan erg lastig zijn in een groep waarvan wordt verwacht dat de leden als een team opereren. Men moet dus geschikt zijn om in een team te kunnen werken.

Opzoek naar een team dat samen hetzelfde doel wilt nastreven, is het verstandig rekening te houden met eigenschappen als: luisteren, sensitiviteit, empathisch vermogen en flexibiliteit. Flexibiliteit is bijvoorbeeld erg belangrijk wanneer zaken niet gaan zoals je had verwacht of er door omstandigheden werk van andere teamleden overgenomen moet worden.

Motivatie

Teamleden moeten gedreven zijn om te groeien en te ontwikkelen. Niet alleen zelf maar ook met het team. Teamleden die plezier hebben in wat ze doen en dagelijks vol energie naar het werk komen. Één ongemotiveerd teamlid kan het volledige team in zijn houding meenemen.

Grootte van het team

De beste teams zijn meestal beperkt in omvang. Grote aantallen mensen hebben moeite met het nastreven van gezamenlijke doelen, het eens worden over de aanpak of zich wederzijds verantwoordelijk voelen. De beste teams zijn dus niet veel groter dan tien mensen. Lukt dit bij jullie niet, kies er dan bijvoorbeeld voor de groep in subteams te verdelen.

Diversiteit van het team

Veel bedrijven besteden de laatste jaren aandacht aan de ‘zichtbare’ diversiteit in teams. Denk bijvoorbeeld aan geslacht, etnische achtergrond of leeftijd. Vergeet echter niet dat dit niet de enige vorm van diversiteit is. De ‘onzichtbare’ diversiteit is minstens net zo belangrijk, let hier vooral op! Stel een team samen met verschillende persoonlijkheden. De beste ideeën en de meest complete plannen komen tenslotte van teams met diversiteit in persoonlijkheden.

Wil je meer weten over de andere pijlers van een high performance team? Download dan gratis ons whitepaper!

In dit whitepaper vind je:

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”3.1.1″ custom_padding=”4px|0px|27px|0px”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.1.1″ parallax=”off” parallax_method=”on”][et_pb_button url_new_window=”on” _builder_version=”3.1.1″ button_text=”Download het whitepaper!” button_url=”https://kweekel.nl/project/high-performance-team/” button_alignment=”center”][/et_pb_button][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

X