De morele mens houdt van zijn ziel, de gewone van zijn bezit.

Confucius

Ikigai is een Japans term. Het wordt het best vertaald als ‘leven waard’. Ikigai is volgens Japanners dat wat richting en betekenis geeft aan je bestaan en wordt vaak samengevat als ’dat waarvoor je ’s morgens je bed uitkomt’. Maar wat nou als je ’s morgens veel liever blijft liggen? ‘No worries’, met enkele goeie tips kan ook jij je Ikigai vinden!

Volgens de Japanse traditie heeft iedereen een Ikigaieen reden van bestaan. Het is één van de geheimen van een lang, tevreden en gezond leven.  In het zeer leerzame boek ‘Ikigai’ van Héctor García en Francesc Miralles onderzochten zij de zoektocht naar je Ikigai.

De auteurs hebben de Japanse ikigai vergeleken met de westerse logotherapie, dat is de therapie met betrekking tot de betekenis van het leven, en kwamen tot de conclusie dat ikigai, ondanks onderlinge raakvlakken, veel verder gaat. Hun missie met dit boek is de filosofie van ikigai over te brengen naar het Westen.

De auteurs vertrokken in 2014 naar Japan en bezochten onder andere het eiland Okinawa en interviewden honderden inwoners om te ontdekken wat volgens hen het geheim is voor een optimistisch en gezond leven. Op dit Japanse eiland wonen meer gezonde en actieve honderdjarigen dan waar ook ter wereld. 

Een populaire Japanse uitspraak die ze hier op het eiland vaak tegenkwamen was bijvoorbeeld ‘Hara hachi bu’, wat betekent ‘eet tot je voor tachtig procent vol zit’, dat is veel gezonder voor je lichaam. Ook hebben veel mensen op dit eiland een ‘moai’, een groep mensen met dezelfde interesses die altijd voor je klaarstaan. En wat ze ook aanraden: ga nooit met pensioen, maar blijf altijd een doel hebben één waarvoor je s ochtends je bed uit wilt komen.

Vier componenten

Volgens de Japanse traditie en geloof heeft iedereen één of meerdere Ikigai: een passie waar we blij van worden, waarvan we energie krijgen en die de moeite waard is om voor te leven. In je Ikigai komen vier componenten samen: je houdt ervan, anderen hebben er baat bij, je kunt ervoor betaald worden en je bent er goed in. 

Om je Ikigai te ontdekken zul je jezelf de volgende vragen moeten stellen;

Dus in de zoektocht naar jouw Ikigai zal je dus vooral willen weten waar je passie ligt. Om jezelf en je passie beter te leren kennen is het handig om veel ervaringen op te doen en toevalligheden te verwelkomen. Ga er op uit, maak dingen mee. Ga reizen en beleef avonturen. Misschien zou je wat vaker ‘ja’ moeten zeggen, want je weet nooit waar de inspiratie wacht die je Ikigai aanwakkert. Als we niet af en toe uit onze comfortzone stappen, zullen we nooit datgene ontdekken waarvan we niet wisten dat we het niet wisten! Nieuwe ervaringen en nieuwe ontmoetingen zal je nieuwe inzichten geven over je wensen, je passie en je talenten. Mocht je je passie al kennen probeer dan die dingen die je leuk vindt met je volle aandacht te doen. Met je volle aandacht zorgt ervoor dat je meer focus hebt en bewuster ben van je eigen gedrag, houding en communicatie. Dit geeft je uiteindelijk meer inzicht in jezelf en je beweegredenen.

Wat doe je en wat zijn je doelen? Als je altijd hetzelfde blijft doen, verandert er niets. Noteer welke doelen je wilt behalen, hoe groot die ook mogen zijn. Noteer vervolgens per doel minstens drie initiatieven die je gaat ontplooien om dat doel mogelijk te maken. Geef hierbij de handeling, werkwijze en het startmoment aan: wat ga je doen? Hoe ga je het doen? En wanneer ga je het doen? Visualiseer hoe de toekomst eruitziet als je je doelstellingen hebt behaald.

Plan evaluatiemomenten in en geef antwoord op de vraag: waarom heb ik na een maand mijn eerste doel (nog niet) kunnen verwezenlijken? Wat voor informatie geeft dit jou?

Hierboven staan enkele methodes en tips beschreven om jouw Ikigai te vinden. In Japan is men ervan overtuigd dat dit vinden heel belangrijk is voor een gelukkig leven. De handigste route naar je Ikigai misschien toch dit: waar zit je levensvreugde? Dat kan een groot doel zijn, maar je kunt ook beginnen met iets kleins. Dagelijks een mooi gedicht lezen, of zo. Je Ikigai, dat zijn de dingen waar je blij, gelukkig en vrolijk van wordt. En dáárover nadenken, dat zou zomaar kunnen helpen om ’s morgens je bed uit te komen.

Het boek ‘Ikigai’ van Héctor García en Francesc Miralles is een niet dik maar zeer leuk en leerzaam boek, zeker de moeite van het lezen waard!


Deze blog is geschreven door Bram Duits. Bij Kweekel geeft hij vooral trainingen op het gebied van persoonlijk functioneren, communicatie en digitale transformatie.

Deze blog gaat deel uitmaken van een nieuw boek over persoonlijke effectiviteit.

Af en toe tips ontvangen over resultaatgericht organiseren, managen werken en veranderen? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Interesse in dit onderwerp en wil je ook een aantal gewoontes veranderen, kijk dan eens bij deze training.

X