Deze maand drie artikelen, speciaal voor de manager. Dit artikel is het tweede uit die serie! Bij leiderschap denken velen meteen aan Obama, Musk of Mandela, ofwel de grote politieke of zakelijke iconen. Maar waarom niet aan jou? Het zijn tenslotte de direct leidinggevenden die de grootste invloed hebben op het plezier en de prestaties van hun collega’s. is jouw team gemotiveerd?

Oké, we duiken de cijfers in! Het blijkt namelijk dat direct leidinggevenden vaker een negatieve invloed uitoefenen dan een positieve (Hay Group). Veelal zonder het zelf te weten zorgt de manager voor een demotiverende werksfeer, in Nederland doet zelfs meer dan de helft van de managers dit. Heb jij de zaakjes op orde?

Een aantal tips:

Zorg voor helderheid

Het klinkt gemakkelijk, zorgen voor helderheid en duidelijkheid, maar hoe doe je dat eigenlijk? Allereerst is het belangrijk helderheid te scheppen over de gehele organisatie. Jouw team is namelijk gemotiveerder wanneer ze het totale plaatje overzien. Wat wil de organisatie bereiken en wat is hun plaats daarin? Waarmee dragen ze bij aan de doelen en resultaten van het bedrijf?

Dit geldt natuurlijk ook voor de eigen afdeling. Zorg dat iedereen weet wat de doelen van jullie team zijn. Voorkom onenigheid door duidelijk kenbaar te maken wie voor welk deel van dat doel verantwoordelijk is, doelen moeten dus doorvertaald worden naar teamleden. Communiceer vervolgens open over de planning en de huidige status! Hoewel het niet meer dan logisch klinkt gebeurt dit lang niet overal.

Ga in gesprek

Leer jouw team beter kennen. Besteed aandacht aan ieder teamlid, aan zijn ontwikkeling en zijn gedroomde carriére. Investeer tijd om te begrijpen wat hem drijft, waar hij of zij van droomt en voor vreest. Dit helpt jou om te begrijpen hoe je jouw team kan motiveren maar ook een band op te bouwen. De eenvoudigste manier om je medewerkers wat beter te leren kennen is zo nu en dan een praatje maken.

Een praatje maken is ook luisteren, wat vindt hij of zij dat er goed gaat binnen het team? Wat gaat er mis of wat is de grootste ergernis. Door het gesprek aan te gaan kom je meer te weten en kun je starten met het verbeteren van jullie afdeling!

Vier succes!

Vier voortgang en goede resultaten. Of dit nu kleine succesjes zijn of grote overwinningen. Dit verhoogt de betrokkenheid, motivatie en vooral de sfeer. Ondanks de voordelen gebeurt dit nog te weinig. Ga met het hele team koffiedrinken in de buurt, lunch buiten de deur of bestel hapjes. Sta er niet alleen als er iets misgaat, er is vast wel een leuke manier om jullie successen te vieren!

Geef ruimte

Geef medewerkers de vrijheid om zijn eigen taken uit te voeren. Hoe meer vrijheid jij geeft, hoe meer initiatieven hij zal nemen en hoe vaker hij zelf met oplossingen zal komen. Dit zal motiveren en maakt zijn invloed op het geheel zichtbaar.

Zorg dat het minimale op orde is

Als teamleden niet over de juiste middelen of opleiding beschikken zijn ze niet instaat hun werk goed te doen. Dit zal dagelijks zorgen voor ergernissen en is slecht voor de motivatie van jouw team. Of ze nu een opleiding, nieuwe computer, betere printer of een goede telefoon nodig hebben, zorg dat ze dit krijgen! Zo zijn ze productiever en werken ze met meer vertrouwen. Als jij hier voor zorgt zullen ze daarnaast vaker voorstellen voor verbetering met jou delen!

Tot slot: Geef zelf het goede voorbeeld

Het is misschien wel de gemakkelijkste, toch is het een van de meest gemiste en meest ergerlijke. Doe die dingen die je ook van je afdeling verwacht en bovenal wees enthousiast. Jouw motivatie en enthousiasme heeft directe invloed op iedereen binnen jouw team.

 

X