Veel managers denken dat de Lean methode enkel tot zijn recht komt bij grote productiebedrijven. Massale bedrijven met uitgebreide processen en lopende banden. Is dat wel echt zo? Zijn er met Lean dan geen voordelen te behalen voor andere typen organisaties?

De associatie met productiebedrijven is logisch: Lean richt zich namelijk op het efficiënter maken van processen. Veel mensen denken bij de term processen namelijk aan productieprocessen. Een proces, opeenvolging van activiteiten, is veel breder dan dat. Denk eens aan jouw eigen organisatie? De bekendste processen zijn wel het inkoop, verkoop en administratieve proces. Maar ook productontwikkeling, intake of nazorg zijn voorbeelden van processen die binnen veel organisaties voorkomen.

Binnen alle processen kunnen verspillingen voorkomen. De Lean methode onderscheid er acht.

 

De 8 verspillingen:

Wachten: Periodes van inactiviteit voor medewerker maar ook klant. Dit kan wachten zijn op papierwerk, informatie of een beslissing.

Correctie: Extra werkzaamheden door stappen die niet in één keer goed gaan.

Beweging: Iedere beweging die geen waarde toevoegt.

Overproductie: Meer of sneller produceren dan nodig is.

Overbewerking: Meer handelingen doen dan nodig zijn.

Transport: Onnodige verplaatsing van mensen of materialen.

Talent: Onvoldoende inzet van het talent, kennis, kunde en tijd van de medewerkers.

Voorraad: Meer dan het minimum aanwezig om de opdracht uit te voeren.

 

Om deze verspillingen uit de processen te halen gaat Lean uit van kleine verbeteringen. Deze worden zo laag mogelijk in de organisatie in gang gezet. Dat wil zeggen bij diegenen die betrokken zijn bij het proces. Veelal de medewekers.

Dus of jullie nu een productiebedrijf zijn, een servicegerichte organisatie of welke andere vorm dan ook. Vraag je eens het volgende af: Wat zou het jullie organisatie opleveren als medewerkers fouten, problemen en afwijkingen gaan onderkennen? Wat zou het opleveren als diezelfde medewerkers eigenaarschap nemen voor de oplossingen?

Benieuwd hoe je dat voor elkaar krijgt? Wij vertellen het graag tijdens Lean in 1 dag!

 

X