Deze maand drie artikelen, speciaal voor de manager. Dit artikel is het derde en laatste uit die serie! Als manager ligt je focus steeds weer ergens anders. Je controleert de planning en status van projecten, lost problemen op bij klanten en medewerkers en je bent bezig met de toekomst van jouw afdeling. Heb je tussendoor ook nog wel oog voor jezelf? Jouw persoonlijke ontwikkeling? Hoe blijf jij up-to-date?

Stel jezelf doelen

Doelen, als manager weet je er (als het goed is) wel mee om te gaan. Je stelt ze op voor jouw afdeling als geheel en voor jouw medewerkers individueel. Waarschijnlijk heb jij als manager ook een aantal doelen meegekregen. Maar stel je jezelf ook doelen? Weet je wat je nog wilt bereiken? Zowel binnen je huidige functie als de rest van jouw carrière of privéleven?

Weinig mensen hebben voor zichzelf een concreet doel. Ondanks dat mensen met een duidelijke richting vaak succesvoller zijn dan mensen zonder! Het advies is simpel: Neem zo nu en dan eens de tijd om een aantal (moeilijke) vragen te beantwoorden over jouw eigen toekomst! Wat wil jij over 10 jaar bereikt hebben? Welk werk doe je over 10 jaar? Hoe ziet jouw privé situatie er over 10 jaar uit? Wat wil jij nog leren?  Want wat voor jouw afdeling geldt, is ook voor jezelf van toepassing: het is belangrijk om te weten waar je het uiteindelijk voor doet!

Als hulp bij jouw persoonlijke ontwikkeling hebben wij dit whitepaper geschreven. Het ondersteunt bij het nadenken over en formuleren van een goed doel, het opstellen van een krachtig plan en het realiseren ervan.

 

Persoonlijke ontwikkeling: Training

Voor managers zijn er tal van cursussen beschikbaar, vaak op inhoudelijk vlak. Denk bijvoorbeeld aan: projectmanagement, strategie, agile, lean, sales en ga zo maar door… Goed om te volgen natuurlijk, maar dit omvat niet het gehele vak. Leiding geven aan anderen begint namelijk bij jezelf: Persoonlijk Leiderschap! Ben jij gemotiveerd? Geef je het goede voorbeeld? En ga zo maar door. Door als leider jezelf zo nu en dan een spiegel voor te houden, stel je je open om echt te groeien.

Ook zul je als manager een aantal soft skills moeten beheersen om jouw team te motiveren en betrokkenen tevreden te houden. Hoe staat het bijvoorbeeld met jouw assertiviteit, feedback-skills, pro-activiteit en communicatieve vaardigheden?

Wil jij actief aan de slag met persoonlijk leiderschap, jouw rol als manager en de bovenstaande softskills? Wellicht goed om eens na te denken over de training Leiderschap & Management.

 

De zaag scherp houden

Hoe vaak neem jij even tijd voor jezelf, jouw hobbies, het gezin? Het antwoord op deze vraag is vaak hetzelfde: ik heb het nu even te druk! Toch beginnen goede prestaties op een werk bij ‘het scherp houden van de zaag’.

Lichamelijk: Houdt je lichaam in conditie door gezond te eten, voldoende rust te nemen en regelmatig te bewegen.  Op den duur zal je hier de resultaten van zien, ook op het werk!

Mentaal: Hoe actief ben jij bezig met jouw persoonlijke ontwikkeling, buiten het werk om? In zijn bekende boek adviseert Covey om een uur per dag te besteden aan vernieuwing: lezen, schrijven, plannen maken en visualiseren. Zo ontwikkel je persoonlijke kracht.

Sociaal: Ontwikkel jouw dagelijkse omgang met anderen, simpelweg door te oefenen. Spreek eens wat vaker af met anderen, dit is wel goed voor jouw sociale vaardigheden als ontspanning.

 

Hoe ga jij jezelf dit jaar verder ontwikkelen?

X