Ze zijn een van de belangrijkste succesfactoren van elk bedrijf maar kunnen tegelijkertijd ook veel tijd en energie vragen: medewerkers! Het wordt vaak benoemd maar toch lukt het lang niet alle bedrijven het personeel betrokken en gemotiveerd te houden. Zo hebben volgens de factsheet van TNO 1 miljoen Nederlanders last van burn-out klachten.

In meer dan 70% van de gevallen is psychisch verzuim gerelateerd aan werkstress, met vaak langdurig verzuim als gevolg. Om het meeste uit jouw medewerkers te halen is dus verstandig te kijken wat jij tegen stress kan doen. Hoe zit het met persoonlijke doelen? 38% van de medewerkers geven te hoge taakeisen als veroorzaker van stress. Kunnen doelen ook bijdragen aan de bestrijding?

Persoonlijke doelen

Medewerkers moeten doelen hebben, of dit nu sales gerelateerd, klanttevredenheid of productontwikkeling is. Persoonlijke doelen geven duidelijkheid en motiveren. Ze helpen medewerkers om betrokken en productief te blijven. Zo weet iedereen wat ze bijdragen aan het succes van de organisatie.

Persoonlijke doelen op het werk hebben dus genoeg positieve effecten. Toch zijn er wel punten om goed op te blijven letten. Het is goed als doelen uitdagend zijn, let alleen wel op dat ze realistisch blijven. Als de eigenaar van het doel niet het vertrouwen heeft dat hij dat kan, werken doelen stress verhogend of zelfs demotiverend.

Ook moeten doelen een doorvertaling vormen van de organisatie-brede doelstellingen. Het is motiverend als men ziet dat zijn werkzaamheden belangrijk zijn voor de organisatie. Toch blijkt dat voor veel managers en organisaties het doorvertalen van eigen doelen naar de rest van het team een uitdaging is (Geldt dit ook voor jou? Kijk dan eens naar ons gratis paper).

Doelen, ook buiten het werk!

Voor iedereen is het belangrijk te kunnen ontspannen, opladen, buiten het werk om. Moedig hobby’s, sport en familie dan ook aan. Geef jij leiding aan een team? Vraag dan ook eens of ze voor zichzelf doelen hebben op dat vlak. Misschien wilt een collega wel een marathon lopen, droomreis maken of kunst creëren. Praat daar samen over! Een mooie manier om te ontspannen en het contact tussen jullie te verbeteren.

Wanneer medewerkers doelen binnen en buiten het werk hebben is het belangrijk om te vieren wat ze bereiken. Heeft iemand zijn doelen op het werk behaald of een bijzondere prestatie geleverd buiten het werk? Geef er dan aandacht aan en laat zien dat je dit waardeert. Dit is een belangrijk onderdeel van de cultuur die je zal moeten bereiken binnen de organisatie. Waardering is tenslotte het krachtigste middel!

Tot slot,

Nu je het gezorgd dat er duidelijke, meetbare en realistische doelen zijn gesteld, kun je daarop beoordelen. Stop dan ook met het overmatig over de schouders kijken voor kleine dingen. Vertrouw je medewerkers, je hebt ze tenslotte toch niet voor niets aangenomen. Niemand kan met plezier presteren als hij constant gemicromanaged wordt!

Alle stress zal je niet wegnemen, maar op deze manier wordt het toch een stuk aangenamer!

X