[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”3.0.47″][et_pb_row admin_label=”row” _builder_version=”3.0.48″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.0.47″ parallax=”off” parallax_method=”on”][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”3.0.74″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”]
Dick van Engelen is Manager Sales Back Office bij Simac en RGO-manager van het eerste uur! De combinatie van zijn gezinsleven en de RGO-methode inspireerde hem tot het schrijven van deze leuke blog:
Een aantal jaar geleden vergeleken vrienden van ons het runnen van het gezin met het runnen van een klein bedrijfje. In die tijd zagen wij ons gezin vooral als een zelfsturend team, een geoliede machine waar eigenlijk alles gewoon vanzelf ging. Nu, na de overgang van de lagere school naar de middelbare school, muzieklessen en sporten (zoals voetbal en hockey) waar bardienst, rijschema’s en coaching systematisch door elkaar heen lopen, wordt het misschien tijd om onze mening te herzien.
Zoals in een echt bedrijf is een veranderende omgeving de enige constante factor en vaak de reden om zich opnieuw te organiseren. De afgelopen tijd heb ik een opleiding gevolgd met betrekking tot het Resultaat Gericht Organiseren (RGO) van een organisatie en kon ik deze opgedane kennis eens projecteren op ons gezin.
Bij RGO werkt men vanuit een holistisch model waar men vanuit de klantvraag i.c.m. de visie/missie van de bestuurders continu te toetsten, waar nodig te aan te passen, aan de (steeds sneller) veranderende omgeving om op deze manier de continuïteit van de organisatie te borgen. Onze missie is helder, wij willen onze kinderen gelukkig en gezond (en zonder overgewicht) naar de leeftijd van 16 jaar brengen. Daarna begint wat ons betreft het proces van loslaten en eigen verantwoordelijkheden (mag van ons ook nog wel even duren). Het doel is duidelijk, maar wat gaan we nu doen?
Om dit te bereiken zullen er wat taken uitgevoerd en verdeeld moeten worden tussen de werknemers (lees mijn vrouw en ik). Deze taken moeten voor iedereen helder zijn en we moeten zaken van elkaar over kunnen nemen. Hiervoor hebben wij een overlegstructuur bedacht, zodat we elkaar op de hoogte houden van de wijzigingen, tips en tops van de afgelopen resultaten. Hoe ouder de kinderen worden hoe meer zij eigen taken op zich moeten nemen. Waarschijnlijk zullen zij later toch zelf een bedrijf gaan runnen om vervolgens de opgedane kennis weer door te geven aan het nageslacht.
De dag nemen we door tijdens het avondeten. Het helpt om structureel de dagelijkse verantwoordelijkheden door te nemen, zoals afspraken (school, sport, cursus), eventuele issues te bespreken en de mogelijkheden om deze op te lossen. Ook vinden we het heel belangrijk te voorkomen dat de andere leden van het gezin niet dezelfde fouten maken. Hierbij is het heel belangrijk dat er goed wordt afgesproken wie welke taak op zich neemt en daarbij af te spreken wanneer we denken de taak af te ronden. Onze mobiele telefoons zijn een mooi middel om via de gezamenlijke herinneringen-app een overzicht te bewaren van de afspraken en elkaar scherp te houden met betrekking tot de voortgang.
Erg gezond voor elk bedrijf is dat de bedrijfsvoering doorloopt ook wanneer er bepaalde key-spelers afwezig zijn. Bij ons is mama de absolute Masterchef, aan haar de schone taak om haar kennis over te brengen aan haar kinderen en ja .. ook aan mij. Wie weet ontdekt mijn zoon wel een verborgen talent en wordt hij Hollands Next Top Chef. Natuurlijk geldt dit ook voor de andere taken waar wellicht andere gezinsleden de key-speler in zijn. Uiteindelijk loopt het bedrijf door en ook niet onbelangrijk, kan mama zonder zorgen de deur achter zich dichttrekken voor een welverdiend yoga weekend.
Onze missie wordt regelmatig herhaald en toegelicht. Hierdoor durft iedereen beslissingen te nemen, omdat men dan zeker weet dat dit in het belang is of in het verlengde ligt van de doelen van het gezin. Een duidelijk gedragen doel zorgt voor focus en commitment van leden van het team. Soms houdt dit in dat we een keer gaan sporten en niet gaan Netflixen en dat we een keer bloemkool eten in plaats van frietjes. Niet altijd leuk, maar we begrijpen dat wanneer we onze doelen willen bereiken we keuzes moeten maken. Geloof me, we eten vaak genoeg een kaasje en/of chips en liggen languit op de bank een film te kijken (liefst beide).
RGO stelt mij in staat om in mijn eigen organisatie ieder element structureel aan te pakken, het geheel in een herkenbaar model te managen en te verbeteren waar nodig. Thuis run ik het gezin samen met mijn vrouw maar nemen onze kinderen, naarmate zij ouder worden, een steeds belangrijkere rol in het geheel. Uiteindelijk draait het ook om hen en zorgen zij ervoor dat wij ons gelukkig voelen, lees succesvol zijn. Ondertussen snappen wij wat onze vrienden bedoelden.. het gezin als bedrijf.. maar dan wel een bedrijf zonder winstoogpunt en met geluk als belangrijkste doel.
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]