“Als jij nu een student hebt als stagiair, die niet erg gemotiveerd lijkt, oordeel dan niet negatief over diens karakter, maar wees kritisch naar jouw eigen organisatie. Vraag je af: Zijn wij wel in staat om talent aan te trekken en te behouden?”

Tijdens de dag van Resultaatgericht Leiderschap wierp Wiemer Kuik een ander licht op “genz”.

Op dit moment wordt in talkshows en Podcasts veel gesproken over de lichting die nu de arbeidsmarkt op stroomt. Zijn ze niet teveel gepamperd? Kunnen ze wel blijven staan in de harde realiteit van de grote-mensen-wereld? Zijn ze wel bereid om meer dan 10 uur per week te werken? En hoe beïnvloed de situatie in de wereld (oorlogen en klimaatverandering), de huizenmarkt en studieschuld hun motivatie en mentale weerbaarheid? Vaak komt GEN-Z er niet goed vanaf, bij deze talkshows.

Maar Wiemer voegt een andere dimensie toe. Hij start met een uitspraak van een kampioen uit het ijshockey aan: “Skate to where the puck is going to be, not where it has been”.

Dit is namelijk wat de Hogeschool Utrecht doet met haar studenten bij de opleiding Business-IT-Management. Studenten opleiden met de technologie, managementmethoden en communicatiemethoden die horen bij de toekomst – niet het verleden.

Wiemer constateert daarbij dat hij ervaart dat studenten heel erg gemotiveerd zijn en graag hard willen werken. Maar wel aan de dingen waarin zij geloven. En in werkomgevingen die gebruik maken van de technologie en methoden die passen bij toekomstig succes.

Als een student gaat werken in een omgeving die niet toekomstbestendig lijkt, pas dan zal de motivatie dalen. Wiemer krijgt dan ook regelmatig te horen: “ik loop hier nu stage, maar ik ga nooit bij dit bedrijf werken!

Een inspirerende sessie van Wiemer die alle deelnemers dwong om eens anders te kijken naar de moeizame relatie tussen GEN-Z en de eigen werkomgeving.

Wim Kweekel maakte hier een RGO statement van: Leiders moeten elke dag werken aan het zoeken, vinden en behouden van de bevlogen medewerkers, zodat die kunnen werken aan het zoeken, vinden en behouden van klanten.

Al met al een zeer inspirerende sessie volgens de deelnemers.

De volgende bijeenkomst van de RGO-community is op 25 oktober 2023. Meld je alvast aan – ook als je geen RGO-certificaat hebt. Zie hier.

X