Onderhandelen, je wordt er dagelijks mee geconfronteerd. Zowel in huiselijke sfeer als op het werk, of je nu CEO, manager of medewerker bent. Er zijn er zelfs die van onderhandelen hun beroep hebben gemaakt. Tal van professionals zijn in te huren om van jouw onderhandeling een succes te maken! Maar wat kun je zelf nu doen om succesvol uit de onderhandeling te komen?

5 tips

1. Speel het probleem, niet de persoon
Het is belangrijk om samen tot een oplossing te komen. Dit gaat alleen wanneer je de ander in zijn waarde laat. Val dus vooral niet de persoon aan! Spreek je waardering voor de ander uit waar dat kan en richt je vervolgens pas op het probleem.

2. Belangen gaan voor standpunten
Kijk eerst wat de belangen van de betrokken partijen zijn. Wanneer is iedereen tevreden? Pas wanneer je dit weet kun je standpunten innemen en verdedigen.

3. Denk eerst samen, beslis pas daarna
Vergeet niet om eerst samen verschillende opties te bedenken. Welke manieren zijn er om tegemoet te komen aan de belangen van alle partijen? Zorg dat er een aantal goede idee├źn zijn en ga vervolgens pas beslissen over de optimale oplossing.

4. Kom samen tot criteria
Kom je er nu niet meteen uit? Ga dan samen een aantal objectieve criteria benoemen waaraan de oplossing moet voldoen. Op die manier kun je constructief verder onderhandelen en werken aan de oplossing.

5. Denk na over een alternatief
Wat is jouw plan B? Wat ga je doen als jullie er samen iet uit komen? Denk hier vooraf goed over na. Hoe beter je hierover hebt nagecacht, des te sterker jouw plan B is. Zo sta je vervolgens sterker in de onderhandeling.

De volgende keer dat je gaat onderhandelen, denk dan aan deze vijf punten! Zo kom jij succesvol uit de onderhandeling.

X