Het is van cruciaal belang dat bedrijven ervoor zorgen dat hun medewerkers getraind zijn in klantenservice en communicatievaardigheden om ervoor te zorgen dat ze klantvriendelijk blijven. Ook is het belangrijk om medewerkers verantwoordelijk te houden voor hun gedrag en prestaties op het gebied van klantenservice. Dit kan worden bereikt door middel van feedback, beoordelingen en prestatiebeoordelingen.

Er zijn een aantal manieren zijn waarop iemand minder klantvriendelijk kan worden. Een aantal praktijkvoorbeelden:

  1. Slechte houding: Als een medewerker niet bereid is om de klant te helpen, onbeschoft is of geen interesse toont in hun behoeften, kan dat leiden tot negatieve gevoelens bij de klant.
  2. Gebrek aan communicatievaardigheden: Als medewerkers niet in staat zijn om effectief te communiceren met klanten, kan dat leiden tot onduidelijkheid en misverstanden.
  3. Onvoldoende productkennis: Als medewerkers niet beschikken over voldoende kennis van de producten of diensten van het bedrijf, kunnen ze de klant niet op de juiste manier adviseren.
  4. Onvermogen om problemen op te lossen: Als medewerkers niet in staat zijn om problemen op te lossen of niet bereid zijn om zich in te zetten voor een oplossing, kan dat leiden tot ontevredenheid bij de klant.
  5. Ongepast taalgebruik: Als medewerkers ongepaste taal gebruiken of beledigend zijn, kan dat leiden tot negatieve gevoelens bij de klant en kan het de reputatie van het bedrijf schaden.
  6. Gebrek aan responsiviteit: Als medewerkers niet snel of helemaal niet reageren op klantvragen, kan dat leiden tot ontevredenheid bij de klant.
  7. Discriminatie: Als een medewerker discriminerend gedrag vertoont tegenover klanten op basis van bijvoorbeeld ras, geslacht, leeftijd, religie of seksuele voorkeur, kan dat zeer schadelijk zijn voor de reputatie van het bedrijf en leiden tot verlies van klanten en inkomsten.

Is het inderdaad zo dat in uw organisatie de klantwaardering omlaag gaat dan is het “all hands on deck”. Vooral voor het management. Klantvriendelijkheid is immers de kurk waarop elke organisatie drijft!

X