weerstand

Weerstand op de werkvloer?

Om direct tot de kern te komen: mensen houden van nature niet van verandering. We doen dan ook vaak alle moeite om het bij het oude te laten. We doen het tenslotte al jaren zo! De belangrijkste weerstand is dus lang niet altijd gebaseerd op het inhoudelijke idee. Vaak gaat het om onzekerheid, het feit dat de verandering onverwacht komt of een gevoel dat het opgedwongen wordt. Zakelijk gezien zijn er situaties die vaak tot weerstand leiden:

Organisatorische veranderingen: Reorganisaties, verschuivingen tussen afdelingen of fusies, ze leveren gegarandeerd weerstand op. Vaak wordt de verandering als iets van bovenaf gezien en voelt men zich ongehoord.

Gedragsverandering: Gewoonten die aangepast moeten worden zoals een nieuwe manier van werken of andere systemen. Ookal heeft iedereen er profijt van, de verandering blijvend doorvoeren is moeilijk.

 

Maar hoe kun je nu deze weerstand te lijf gaan?

Start met het accepteren dat niet iedereen het met jouw plan eens is. Begrijpelijk genoeg roept het ook bij jou weerstand op. Je hebt tenslotte een mooi plan maar jouw team staat er minder welwillend tegenover! Pas als jij over deze frustratie heen bent gestapt ben je er klaar voor om effectief met de weerstand van anderen om te gaan.

Weet jij wel waarom er weerstand is bij jouw team? Benoem hardop dat jij weerstand ervaart, dit geeft de ander gelegenheid om te reageren. Zo kun jij achterhalen wat er speelt. Door vervolgens door te vragen kun je achterhalen wat de werkelijke emotie is die speelt. Waarom ben je het niet eens met dit idee? Waar maak je je zorgen om? Wat is het ergste dat kan gebeuren?

Voorkom discussie! Het is goed dat jullie het gesprek aan zijn gegaan. Door direct de argumenten te verleggen krijgt de ander het gevoel dat hij geen inspraak heeft en jij hem toch niet begrijpt. Laat in plaats daarvan weten dat je de weerstand snapt. Het feit dat de ander zich gehoord voelt neemt al een deel van de weerstand weg. Spreek eventueel af om later nog even op de bezwaren terug te komen!

Nog even terug naar het intro, vaak ontstaat weerstand niet op het inhoudelijke idee maar op een gevoel of angst. Een grote kans dat jouw collega bang is de controle over zijn werk te verliezen. Of misschien vreest hij dat jouw idee hem meer werkdruk gaat opleveren! Probeer in het tweede gesprek niet alleen in te gaan op de bezwaren, maar vooral samen te kijken naar oplossingen! Door de ander zelf mee te laten denken is de kans groot dat de bezwaren verdwijnen.

Tot slot: Zijn jullie al eens actief bezig gegaan met het ontdekken en bespreken van de verschillende gedragsstijlen binnen het team? Geen mens is hetzelfde, zo kan dus ook weerstand bij iedereen om een andere reden ontstaan. Door als groep hiernaar te kijken overwin je niet alleen weerstand richting elkaar, je creëert ook begrip!

Ga er eens actief mee aan de slag en maak jullie verandering een succes!

Laatste nieuws

X