Hoe vaak hebben we het niet over zelfvertrouwen? We adviseren regelmatig anderen om meer ervan te hebben. Of erger, worden geadviseerd zelf meer te moeten hebben. Een opmerking die vaak niet bevorderlijk is voor,… juist, het zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen speelt een belangrijke rol voor bijvoorbeeld jouw assertiviteit, moed, stemming en uiteindelijk jouw prestaties. Cruciaal dus om gelukkig te zijn op het werk!

De basis

Zelfvertrouwen begint bij zelfkennis. Zorg dat je van jezelf weet waar je goed in bent en wat jou lastig afgaat. Ga er eens voor zitten, maak een lijstje en bedenk voor elk punt hoe vaak je dit gebruikt. Hoe vaak loop je ertegen aan in jouw huidige werk? Vergeet vervolgens niet het belangrijkste: accepteer waar jij goed in bent en vooral ook waar jij minder goed in bent. Zo heb je al de helft van jouw zelfvertrouwen gewonnen.

Heb je er moeite mee om te accepteren dat je minder goed bent in iets? Zorg dan dat je die eigenschap gaat ontwikkelen / leren. Onderneem actie!

Focus

Focus je op wat je hebt bereikt, niet op wat je had kunnen bereiken. Kijk niet alleen wat er fout ging, maar benoem ook wat er goed ging. Als je enkel blijft denken aan jouw falen, zal jouw volgende poging niet veel beter gaan!

Natuurlijk moet je fouten niet gaan negeren, (cliché) je kunt er tenslotte van leren! Blijf echter niet in die fouten hangen, leer ervan en accepteer ze.

Laat je horen

Ben je tijdens vergaderingen of op jouw afdeling altijd de stilste omdat je bang bent iets geks te zeggen? Stop daarmee! Elke keer als jij jouw mening uit zal je er beter in worden en meer vertrouwen kweken. Dat groeit tenslotte alleen door te doen!

Doelen

Door het stellen van doelen, zet je jezelf in actie. Als je je ze bereikt, geeft dat een gevoel van voldoening en zelfvertrouwen. Zorg er wel voor dat het realistische doelen zijn. Dat zijn haalbare doelen die je uitdagen. Je gehele to do lijst willen wegwerken op één dag, terwijl je eigenlijk wel weet dat dat niet haalbaar is, geeft een gevoel van mislukking. Haalbare doelen geven je daarentegen positieve energie.

Belangrijk

Het belangrijkste:

Ga er niet van uit dat je niets nieuws kan leren, ‘omdat je nu eenmaal zo bent’. Iedereen kan nieuwe vaardigheden ontwikkelen. Nieuwe vaardigheden leren zorgt ervoor dat je meer zelfvertrouwen krijgt. Je durft meer op je eigen gedrag te vertrouwen dat je de juiste dingen doet op het juiste moment.

Welke vaardigheden wil jij verder ontwikkelen?

X